Glutenfri slik og produkter - Den ultimative guide

Glutenfri slik og produkter - Den ultimative guide

Til start vil jeg lige nævne, at der i denne omgang ikke er noget sund slik på listen, men at det generelt er en hjælpende hånd til folk som spiser glutenfri. Det meste sunde slik og det meste slik i vores webshop er allerede glutenfri.

Hvert år ser det ud som om et stigende antal producenter begynder at producere deres slik glutenfri, hvilket er fantastisk for os som ikke kan tåle gluten eller som har børn der ikke kan. I dag har dem, som følger en glutenfri kost en hel del valg, herunder forskellige favoritter såsom Nestles slik barer og Jelly Belly jelly beans.

Det er som regel muligt at finde glutenfri slik hvis man kigger en ekstra gang, såsom glutenfri, veganske slikkepinde fra diverse producenter.

Men dine venner, naboer, skole, kollegaer vil sandsynligvis ikke altid have det glutenfri i mente og går efter de mere traditionelle slik godter på Valentinsdag, halloween aften, til fastelavn, i ferier og deslige. Derfor kan det være nyttigt at vide hvilket slik der er sikkert, da der ikke er nogen nem måde hvorpå du kan teste om din mad er glutenfri.

Her giver vi dig de nyest opdaterede lister over glutenfri slik, plus link til producenternes hjemmesider. Hvis du leder efter specifikt slik til jul, valentinsdag, påske eller en anden højtid - så er det her du finder alt lige fra slik stokke til påskeharer.

Bemærk ingredienserne kan være ændret

Husk kun at bruge disse lister som en guide, da ingredienser og formler til enhver tid kan være blevet ændret. I nogle tilfælde kan et produkt fremstillet på ét sted blive mærket som glutenfri, mens det samme produkt fremstillet på en anden fabrik, et andet sted, kan være mærket som værende ikke glutenfri.

Bemærk også, at slik som er anmærket som glutenfri på denne liste, ikke nødvendigvis er glutenfri i andre lande, også vores nabolande.

Kontroller altid emballage og ingredienser før du propper slikket i munden, også selvom det er nævnt på denne liste.

Her kommer listen over glutenfri slik

Hershey

Hershey vedligeholder selv en liste over deres glutenfri slik og opdaterer den flere gange om året. Følgende liste over Hersheys slik betragtes glutenfrit da det indeholder mindre end 20 miligram gluten per kilo.

  • Almond Joy (Alle varianter, med undtagelse af Almond Joy Pieces)
  • Mounds
  • Hershey's mælkechokolade kys
  • Hershey's special mørke kys
  • Hershey's fyldte chokolade kys med følgende smage: Mælkechokolade, chokolade fyldt med karamel, chokolade fyldt med kirsebær creme, vanilje creme, mørk chokolade fyldt med mint trøffel, græskar smag, gulerodskage, smeltende mælkechokolader
  • Hershey's kram
  • Hershey's Nuggets (mælkechokolade, mælkechokolade med mandler, special mørk chokolade med mandler, og ekstra cremet mælkechokolade med toffee og mandler)
  • Hershey's mælkechokolade bar
  • Hershey's mælkechokolade bar med mandler
  • Reese's peanutbutter kopper
  • Rolo karameller i mælkechokolade (med undtagelse af mini versionen)
  • Skor Toffee bar

De følgende Hershey's produkter er ikke glutenfri

  • Hershey's special mørk chokolade bar
  • Hershey's Cookies n' Creme bar
  • Mr. Goodbar
  • Hershey's ekstra mørk chokolade

Vær varsom når du vælger mellem Hershey's produkter, da den glutenfri liste kan være forvirrende: for eksempel, Harshey's Nuggets special mørk chokolade er glutenfri, men deres Special mørk chokolade barer er ikke.

Generelt med Hershey's bør du være ekstra opmærksom når det kommer til deres slik de producerer op til diverse højtider, da deres påske og græskar slik tit fremstilles på andre fabrikker hvor der er dele-faciliteter med andre dele af deres produktion.

Hershey selv siger at de vil liste alle ingredienser der indeholder hvede, byg, rug, havre og malt på etiketten, og altid vil informere på emballagen, hvis slikket er produceret på en fabrik hvor der er fare for gluten. Hersheys glutenfri liste omfatter også chips, barer, kakaoprodukter og sirup. Kontroller altid listen forud for køb, da ingredienserne ofte ændres.

Mars chokolade

Mars chokolade producerer M&M's, dove, Snickers og andre produkter. Virksomheden vedligeholder ikke en glutenfri liste over produkter; i stedet opfordrer de forbrugerne til at tjekke etiketter og lover altid at nævne hvede, byg og rug ingredienserne ved navn, samt eventuelle krydskontaminerings risici, på etiketten.

Selvom et produkt normalt betragtes som glutenfri, i travle tidspunkter af året (såsom halloween) kan der blive benyttet producering på alternative fabrikker hvor disse kan indføre krydskontaminering risici (jeg har set dette forekomme hos aromatiserede M&M's varianter). Den eneste måde hvorpå du kan være sikker, er altså ved at læse på emballagen.

Tidligere har disse Mars chokolade produkter været mærket glutenfri. Dog kan jeg ikke understrege nok, at du bør altid kontrollere etiketten før du køber nogen af disse produkter:

  • M&M undtagen de kringle farvede M&Ms, der indeholder hvede, og sprøde M&Ms som indeholder bygmalt. Bemærk, at nogen specielle sæsonbestemte og midlertidige varianter også har risiko for gluten krydskontaminering, fordi de er lavet på udstyr eller i anlæg, der også bruger gluten-holdige ingredienser. For eksempel, i 2017 var der nogle særlige varianter til salg i nogle butikker, såsom Mint M & Ms, som var mærket "kan indeholde spor af hvede". Det har været almindeligt i de seneste tre til fire år for M & Ms, så du kan ikke bare antage at mærket altid er sikkert. Kontroller altid etiketten!
  • De 3 Musketeer barer (alle varianter)
  • Milky Way Midnats bar (ikke den originale milky way bar)
  • Milky Way karamel bar
  • Dove chokolade produkter (alle smage UNDTAGEN mælkechokolade med kanel smag og graham/cookies and cream versionerne)
  • Snickers barer (i alle smagsvarianter)
  • Munch Nødde bar (Mars opfordrer dog alle forbrugere til at tjekke ingredienserne på denne)

De følgende Mars chokolade produkter er ikke glutenfri:

  • M&M Kringle smag og nogle M&M højtids varianter (se ovenfor)
  • Nogle sæsonpragede pakker af M & Ms - førhen har dette blandt andet været hvid chokolade, mynte og M & M kokosnød varianterne
  • Milky Way bar (original)
  • Mars Bar
  • Mars combos (en snack mix)

Igen, altid dobbelttjek etiketten. Bemærk at almindelig M & Ms (i alle farver) faktisk opfylder de strengeste krav for standarder for glutenfri certificering.

Nestlé

Nestlés har en håndfuld af deres slik og chokolade de markerer som glutenfri, hvilket betyder at firmaet har testet dem og bekræftet at de indeholder mindre end 20 miligram gluten pr. kilo. Dette slik inkluderer følgende:

  • Butterfinger barer, men kun i enkeltpakker og dele pakker (Butterfinger bites, butterfinger minis, butterfinger cups og special holiday-formede butterfinger er IKKE glutenfri)
  • Goobers
  • Nips (både de traditionelle og sukkerfri versioner)
  • Raisinets (herunder Kirsebær og mørk chokolade smag)
  • Toll House bidder (de fleste, herunder de populære semi-sød og mælkechokolade bidder, er mærket glutenfri. Kig efter dem med en glutenfri betegnelse)

Yderliger Nestle produkter indeholder ingen gluten ingredienser, men er ikke blevet testet for spor af gluten. Virksomheden mener ikke, at disse kan være glutenfri (de kan indeholde spor af gluten fra krydskontaminering).

Nestle vil mærke potentiel gluten krydskontaminering, siger en kundeservicemedarbejder. Hertil kommer, at Nestle siger de vil udlevere/notere alle gluten ingredienser (ikke bare dem, der indeholder hvede) på sine produkters etiketter.

Følgende Nestle slik har ingen gluten ingredienser:

  • Baby Ruth
  • Mælechokolade
  • SweeTARTS
  • OH Henry!
  • Sno-Caps
  • Wonka Pixy Stix
  • Laffy Taffy (herunder Laffy Taffy Rope)
  • Bit-O-Honey

Følgende Nestle slik er ikke glutenfri:

  • Butterfinger Crispy bar
  • Butteringer gigant bar
  • Butteringer snackerz
  • Butterfinger Medaljoner
  • Butteringer Jingles
  • Butteringer Hjerter
  • Butteringer græskar
  • Kit kat bar
  • Wonka Nerds
  • Wonka bar (alle smage)
  • Wonka vingummier
  • 100 grand bar

I nogle af disse produkter er ingredienserne selv glutenfri, men slikket behandles i et anlæg der også behandler gluten. Andre (som Kit Kat Bars) indeholder dog hvede.

bemærk at der er en vis uenighed om hvorvidt Sweetarts skal ses på som ikke glutenfri eller glutenfri listen. Sweetarts indeholder både maltodextrin og dextrin, som kan være fremstillet af hvede og byg (selvom de er stærkt forarbejdede ingredienser, der ville blive erklæret juridisk glutenfri efter denne forbehandling).

Nestle skriver ikke sweetarts på deres glutenfri liste, men giver ingen yderligere oplysninger om produktet ud over ingredienslisten, så du bliver nødt til at bruge din sunde fornuft hvis du vælger at spise dem

Smarties

De fleste af Smarties produkter (med visse undtagelser, se nedenfor) anses som værende glutenfri og veganske, og er lavet i glutenfri faciliteter, ifølge virksomheden selv.

men smarties sælger sine produkter til forskellige re-sellers, samt diverse detailforretninger. Når en retailer køber produkter fra mange virksomheder og derefter placerer dem i forskellig emballage, kan kun reselleren kontroller om deres fabrikker er fri for gluten eller andre allergener.

Hvis stregkode nummeret på emballagen begynder med "11206", kan du være sikker på, at produktet er blevet pakket i en af Smarties egne fabrikfaciliteter, hvilket betyder, at det er glutenfri. Smarties Vingummier indeholder ingen gluten ingredienser, men er fremstillet på en fabrik som også behandler hvedeholdige produkter (sammen med jordnødder, mælk og soja).

Bemærk, at Smarties fra Canada indeholder hvedemel - jeg gentager lige mig selv endnu engang, husk altid at tjekke etiketten for at sikre, at du køber den glutenfri type.

Jelly belly

jelly Belly producerer jelly beans i et stadigt voksende sortiment af farver og smagsvarianter. Ifølge selskabet er alle Jelly Belly beans glutenfri, laktosefri og gelatinefri, vegetar og Kosher. Dette omfatter også lakridssmagen af Jelly Belly jelly beans (i de fleste tilfælde indeholder lakrids slik nemlig hvede, men ikke her). Jelly Belly fremstiller også glutenfri slik formet som majs til Halloween hvilket vi dog sjældent ser i Danmark.

Andet Jelly Belly slik, herunder Chokolade bolde, Chokolade mix, Lakrids Mix, Sorte lakrids knapper og Lakrids pasteller, er ikke glutenfri. Hertil kommer deres sæsonslik og sæson blandinger som sælges op til højtider, der indeholder malt og derfor ikke er glutenfri.

Haribo

Endelig når vi til et dansk produceret mærke, nemlig haribo. Haribo har også en håndfuld glutenfri slik (gudskelov) og mere og mere af deres slik vil blive fremstillet glutenfri i fremtiden.

Herunder finder du deres glutenfri varianter, som naturligvis altid skal tages med forbehold for ændringer.

  • Haribo Alfabet bogstaver (Haribo ABC-lakrids)
  • Haribo Guldbaren (vær sikker på det ikke er den "juicy" variant)
  • Haribo Guldbamser
  • Haribo Armbåndsur
  • Haribo Sutter
  • Haribo Stjerne mix
  • Haribo Sorte bananer
  • Haribo Bløde bjørne
  • Haribo Spejlæg
  • Haribo Cola sutter
  • Haribo Colaflasker
  • Haribo Kirsebær
  • Haribo Ferskner
  • Haribo Hindbær
  • Haribo Frøer/tudser
  • Haribo Lakrids larver
  • Haribo Maoam (i alle smagsvarianter)
  • Haribo Frugt kringler
  • Haribo Krudtugler
  • Haribo Vampyr
  • Haribo Syrlinger
  • Haribo Lakrids kringler
  • Haribo Salt sild
  • Haribo Sommerfugle
  • Haribo Zulu

Det hænder også at Haribo i tide og utide har andre varianter som er glutenfri, disse ændrer sig dog.

Tic tac Mints

Gudskelov har Tic Tac også glutenfri slik, faktisk er ALT deres slik glutenfri, altså alle Tic Tac i diverse smagsvarianter og farver.

Toblerone

Jeg har egentlig kun gemt denne for at trække spændingen ud, det er nemlig næsten for godt til at være sandt.

Næsten alle Toblerone er glutenfri og indeholder altså ingen ingredienser med gluten!

De er ikke kun glutenfri, de er også egnede til vegetarer. De indeholder dog mælk og æg hvorfor de ikke er egnede til veganere, men den dag kommer nok også før eller siden. Personligt hører jeg tit min mave kalde på Toblerone og jeg er sikker på at jeg ikke er alene om det.

Marabou

Det er et meget sølle udvalg fra Marabou's hjemmeside af, men deres Daim er glutenfri og passer perfekt til at putte i dessert eller vaniljeis, hvis man er frisk på selv at lave sin glutenfri is. Dog har Frisko også produceret en glutenfri Daim is.

Katjes slik

Jeps du læste rigtigt. Katjes har et hav af glutenfri slik. Generelt er Katjes gået meget over i en genrer hvor de vil imødekomme alle deres forbrugere uanset om de er gluten allergikere, nødde allergikere, ønsker deres slik sukkerfri, ønsker det naturligt eller endda ønsker vegansk slik.

Følgende fra Katjes er glutenfri

  • Katjes kattepoter
  • Katjes yoghurt vingummier
  • katjes tropiske frugter
  • Grønne bjørne
  • Sure rips
  • Salte sild
  • katjes Tappsy frugt lakrids

Og helt sikkert mange flere. Tjek gerne bagpå og skriv til os, hvis du opdager flere, vi har desværre ikke haft tid til at spise dem alle (endnu).

Andet glutenfri slik

Da der ikke er så meget anden viden at tilføje til producenterne og de generelt har ganske få glutenfri produkter, vil jeg blote lige nævne dem i slæng. Dette slik er også glutenfri.

  • Bounty (er lavet helt uden gluten og hvem elsker ikke smagen af kokos?)
  • Galle & Jessen pålægschokolade (det er ikke slik, men lad os være ærlige, det er ret tæt på. Både udgaven i mælkechokolade og den i mørk chokolade er glutenfri)
  • Odense Marcipan (Odense Marcipan chokolade er glutenfri og egner sig perfekt til bagning. Som altid smager denne marcipan fantastisk)
  • Toffifee (Disse er også glutenfri, smager fantastisk og perfekte til når du har gæster på besøg)
  • Summerbird (Mange af Summerbirds produkter er også glutenfri. Generelt er Summerbird gået meget økologisk og i samme omgang har de valgt at producere det meste af deres slik glutenfri. Hurra!)
  • Toms (Næsten alle guldbarer er glutenfri, dog med undtagelse af disse som indeholder knas og crispyness. Den mørke guldbar passer perfekt ind i bagværk. Toms guldkarameller er også helt fri for gluten).
  • Bülow lakrids (smager himmelsk, hvis du ikke har prøvet det, så prøv!)

Et godt råd

Selvom alle disse varianter af slik anses for at være glutenfri ifølge producenten, kan der være tidspunkter hvor ingredienserne ændres. Som et resultat af dette, bør du altid læse etiketter og ingredienslister før du køber eller spiser nogen af ovennævnte slik varianter.

Din sikkerhed er min nummer et bekymring og det sidste, jeg ønsker for dig er spise noget der er blevet smittet med eller indeholder gluten.

Og så lige en sidste ting

Listen her gælder kun for Danmark. Selvom det meste af dette slik generelt er glutenfri i udlandet også, er der nogle af dem som produceres i de forskellige lande og ikke nødvendigvis på glutenfri fabrikker/anlæg.

For eksempel er Smarties i USA glutenfri, men Smarties i Canada indeholder gluten. Dette kan skyldes forskellige fremstillingsprocesser og / eller smag og ingredienser der anvendes i slikket.

Så hvis du køber eller er forbruger af nogen af de onvennævnte slik mærker uden for Danmark, kan denne liste stemme uoverens.